Steenkoolmijn van Houthalen

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 16-01-2018  ID: 14564

Beschrijving

Mijnzetel sinds eind 1938 grotendeels gevestigd ten westen van de Grote Baan, thans industriepark Centrum-Zuid.

industrieel-archeologische waarde

architecturale waarde

Centrum-Zuid 1111-1121, Grote Baan 27, Pastorijstraat 40 (Houthalen-Helchteren)

Drukkerij

Pastorijstraat zonder nummer (Houthalen-Helchteren)
Baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen tussen hogere noord- en zuidgevel, uit de jaren 1930.

Hoofdgebouw en schachttorens steenkoolmijn

Centrum-Zuid 1111 (Houthalen-Helchteren)
Het hoofdgebouw is een monumentaal alleenstaand gebouw, in een zakelijke stijl. Daarachter liggen twee identieke schachttorens.

Hôtel des Charbonnages

Grote Baan 47 (Houthalen-Helchteren)
Hotel, tot in 1996 bestemd voor opvang van ingenieurs die tijdelijk voor de mijn werkten en van bezoekers.

Mijnwerkersschool

Pastorijstraat 40 (Houthalen-Helchteren)
Vooruitstrevende mijnwerkersschool, zogenaamd Technisch Instituut Kempisch Bekken, van 1957-58, naar ontwerp van architect I. Isgour, met als architect-medewerker F. Bogaert.

Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg

Acaciastraat 1-53, 2-54, Ahornstraat 1-15, 2-32, Bergstraat 1-3, 2-8, 36, Beukenstraat 3-13, 4-14, Brelaarstraat 30-48, Bremstraat 1-57, 2-84, Dennenstraat 1-13, 2-14, Elzenstraat 1, 2-14, Gagelstraat 55-83, 56-84, Haagdoornstraat 1-27, 2-48, Kerklaan 1-27, 2-26, Koolmijnlaan 116-134, Platanenstraat 1-7, 24, Saviostraat 37-49, Springstraat 45-47, Varenstraat 1-77, 2-94, Wildrozenstraat 1-17, 2-40 (Houthalen-Helchteren)
Cité Meulenberg kwam gefaseerd tot stand vanaf het einde van de jaren 1930 in opdracht van de Steenkoolmijn van Houthalen, op een relatieve afstand van de ten noordwesten gelegen mijnsite en de vroegste, zogenaamde Oude Cité.

Steenkoolmijn van Houthalen: Oude Cité

Grote Baan 79-137 (Houthalen-Helchteren)
Oude cité, opgericht in de jaren 1930 ten noorden van de mijnzetel. Het betreft van tuintjes voorziene, gekoppelde arbeiderswoningen van drie types.