Sint-Geertruiabdij: Thiéryvleugel en resterende vleugel abdij

Sint-Geertruiabdij met omgeving, zwarte Moerbezieboom, Japanse notenboom en woningen

Beschrijving

De Thiéryvleugel en de resterende vleugel van de voormalige abdij van Sint-Geertrui bestaande uit het poortgebouw, de kloostervleugel en het voormalig abtskwartier of Huis Sion te Leuven, zijn beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Sint-Geertruiabdij, meer bepaald de zogenaamde Thiryvleugel en de resterende vleugel van de voormalige abdij, omvattende het poortgebouw, de kloostervleugel, het voormalige abtskwartier en het zogenaamde 'Huis Sion' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Abtskwartier Sint-Geertruiabdij

Halfmaartstraat 6 (Leuven)
Van de gebouwen van de Sint-Geertruiabdij op de rechteroever van de Dijle blijft enkel het abtskwartier of Huis Sion over. Dit laat 18de-eeuwse gebouw met een dubbele L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak.