Sint-Geertruiabdij: Thiéryvleugel en resterende vleugel abdij

Beschermd monument van 06-11-1985 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Halfmaartstraat
Locatie Halfmaartstraat 3-4, 6-8 (Leuven)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24062/256.1
  • OB000569

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Geertruiabdij met tuin

Halfmaartstraat 6, Halfmaartstraat zonder nummer, Sint-Geertruiabdij 10, Sint-Geertruiabdij 11, Sint-Geertruiabdij 4, Sint-Geertruiabdij 5, Sint-Geertruiabdij 6, Sint-Geertruiabdij 7, Sint-Geertruiabdij 8 (Leuven)

De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij bevindt zich ten zuiden en ten oosten van de Sint-Geertruikerk, langsheen de oevers van de Dijle. Het huidige gebouwenbestand is voornamelijk het resultaat van de restauratie en nieuwbouw.

Is de omvattende bescherming van

Abtskwartier Sint-Geertruiabdij

Halfmaartstraat 6, Leuven (Vlaams-Brabant)

Van de gebouwen van de Sint-Geertruiabdij op de rechteroever van de Dijle blijft enkel het abtskwartier of Huis Sion over. Dit laat 18de-eeuwse gebouw met een dubbele L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak.

Beschrijving

De Thiéryvleugel en de resterende vleugel van de voormalige abdij van Sint-Geertrui bestaande uit het poortgebouw, de kloostervleugel en het voormalig abtskwartier of Huis Sion te Leuven, zijn beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Sint-Geertruiabdij, meer bepaald de zogenaamde Thiryvleugel en de resterende vleugel van de voormalige abdij, omvattende het poortgebouw, de kloostervleugel, het voormalige abtskwartier en het zogenaamde 'Huis Sion' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.