Steenkoolmijn van Waterschei

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 16-01-2018  ID: 14564

Beschrijving

Nadat André Dumont op 2.08.1901 te As steenkool aanboorde met zijn Nouvelle Société de Recherche et d'Exploitation, diende hij in naam van zijn maatschappij verschillende aanvragen in tot het bekomen van meer dan 5000 ha concessie.

industrieel-archeologische waarde

architecturale waarde

André Dumontlaan 67 (Genk)

Betonnen voetgangerspasserel

André Dumontlaan zonder nummer (Genk)
Aan de noordzijde aansluiting van gegoten betonnen voetgangerspasserel, leidend naar de schachtgebouwen.

Hoofdgebouw

Badinrichtingen, kleedkamers, lampenzaal, burelen en andere administratieve functies ondergebracht in architecturaal hoogstaand en zeer functioneel gebouw.

Ontvangstgebouwen

André Dumontlaan zonder nummer, zonder nummer (Genk)
Ontvangstgebouwen opgetrokken onder en tussen de benen der schachtbokken: indrukwekkende en decoratieve vormgeving van het gewapende betonskelet, naar ontwerp van architect Voutquenne.

Ophaalgebouwen

Ten zuiden van elke schachttoren: ophaalgebouw met twee afzonderlijke machinekamers per ophaalgebouw: voorgevels links op schachtmiddenpunt.

Schachten en schachttorens

Beide schachten hebben 6 meter nuttige doormeter tot 543 meter. Twee identieke schachttorensopgetrokken in 1922 naar ontwerp van en door de S.A. de Construction en de Chaudronnerie d'Awans te Bierset-Awans.

Ventilatorgebouwen

André Dumontlaan zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer (Genk)
Deze bezitten een opvallend functioneel-esthetische verwerking van het technische programma, waarbij de bakstenen gevels met betonelementen onder meer de toegangsbuizen tot de ondergrond en de vierkante ventilatieschouwen tot hun recht laten komen.