Steenkoolmijn van Waterschei

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Nadat André Dumont op 2.08.1901 te As steenkool aanboorde met zijn Nouvelle Société de Recherche et d'Exploitation, diende hij in naam van zijn maatschappij verschillende aanvragen in tot het bekomen van meer dan 5000 ha concessie.

industrieel-archeologische waarde

André Dumontlaan 67 (Genk)

Is de omvattende vaststelling van

Betonnen voetgangerspasserel

André Dumontlaan (Genk)
Aan de noordzijde aansluiting van gegoten betonnen voetgangerspasserel, leidend naar de schachtgebouwen.

Hoofdgebouw

Badinrichtingen, kleedkamers, lampenzaal, burelen en andere administratieve functies ondergebracht in architecturaal hoogstaand en zeer functioneel gebouw.

Ontvangstgebouw schachtbok II

Thor Park 8002 (Genk)
Ontvangstgebouw, opgetrokken onder en tussen de benen van schachtbok II. Indrukwekkende en decoratieve vormgeving van het gewapende betonskelet, naar ontwerp van architect Voutquenne, afgewerkt in 1925-1926.

Ophaalgebouw

Thor Park 8001 (Genk)
Ophaalgebouw met twee afzonderlijke machinekamers, gelegen ten zuiden van schachtbok II.

Schachtbok II

Westelijke schachtbok II van de mijn van Waterschei. De mijnsite had oorspronkelijk twee schachten met identieke schachttorens volgens het boktype, opgetrokken in 1922 naar ontwerp van en door de S.A. de Construction en de Chaudronnerie d'Awans te Bierset-Awans.

Ventilatiegebouw I

Thor Park 8003 (Genk)
Ventilatiegebouw, gelegen ten westen van schacht II, daterend uit het interbellum. Dit gebouw bezit een opvallend functioneel-esthetische verwerking van het technische programma, waarbij de bakstenen gevels met betonelementen onder meer de toegangsbuizen tot de ondergrond en de vierkante ventilatieschouwen tot hun recht laten komen.