Steenkoolmijn van Eisden: Tuinwijk Eisden-Mijn

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Vanaf 1908 begint de mijn met de aankoop van gronden in Eisden. Onmiddellijk wordt begonnen met de bouw van een tuinwijk. De wijk wordt ingeplant ten zuidwesten van de mijn. Een eerste bouwfase dateert van 1911 tot 1913.

stedenbouwkundige waarde

Acacialaan 1-14, 15-21, Baron Coppéelaan 1-28, 30-34, Berkenlaan 1-14, 15-23, Bosjesstraat 1-14, Bremstraat 1-56, Casinostraat 1-22, 23-47, Dopheidestraat 1-21, 22-31, 32-42, Echostraat 2-24, Eikenlaan 1-44, 46-64, Elisabethlaan 1-12, 13-21, Grafheuvelstraat 1-30, Guillaume Lambertlaan 1-44, 46-60, Heidestraat 1-12, 14, Ivan Orbanlaan 1-10, 11, Kapelstraat 1-18, 20-30, Kastanjelaan 1-70, 71-83, Kersenlaan 1-22, 23-31, Koninginnelaan 1-42, 43-99, Lijsterbessenlaan 1-20, 22-30, Louis Mercierlaan 1-62, 63-155, 157A-B, 155A, Lucien Schalenborghlaan 1-52, 54-72, Marie Joséestraat 1-3, Natiënlaan 1-30, 32-40, Paul Lambertlaan 1-28, 30-54, 88-94, Paul Nicoulaan 1-24, 26-42, Romeins Kampstraat 1-30, 32-34, Torenlaan 1-22, 23-27, Voedingsstraat 1-16, 18, Zetellaan 63, 67 (Maasmechelen)

Is de omvattende vaststelling van

Directeurswoning

Koninginnelaan 42 (Maasmechelen)
Aanvankelijk ontworpen op dezelfde schaal en in dezelfde stijl als de ingenieursvilla's, groeide ze in de loop van de jaren, uit tot een monumentaal gebouw in neobarokke stijl.

Mijnwerkerswoning

Marie Joséestraat 3 (Maasmechelen)
Mijnwerkerstweewoonst van 1925 gebouwd midden in de oudste Eisdense mijnwerkerscité. Tuinwijkarchitectuur in de zogenaamde cottage stijl.

Parochiekerk Sint-Barbara

Kastanjelaan (Maasmechelen)
Parochiekerk Sint-Barbara, gebouwd in 1934-1937 naar ontwerp van architect Auguste Vanden Nieuwenborg, Ukkel.

Pastorie van de Sint-Barbaraparochie

Kastanjelaan 24 (Maasmechelen)
Alleenstaand bakstenen gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van 1937.

Regiegebouw van de steenkoolmijn

Met de bouw van het Regiegebouw werd gestart in 1948. Het is het enige publieke gebouw dat de mijnmaatschappij bouwde na de Tweede Wereldoorlog.

Villa

Kastanjelaan 22 (Maasmechelen)
Woning van de onderdirecteur, van 1937. Alleenstaande villa van witgeschilderde baksteen onder hoog schilddak.