Steenkoolmijn van Zwartberg: Noorderwijk

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Met de bouw van de tuinwijk werd begonnen in 1915, later voortgezet door de Nationale Maatschappeij voor Goedkope Woningen. Onregelmatig stratenpatroon met beboomde straten en pleinen.

stedenbouwkundige waarde

Adolf Greinerstraat 1-12, 13, Albert Forgeurstraat 1-10, 12-26, Alfred Wautersstraat 1-6, August Collonstraat 1-18, 20-30, Cockerillplaats 1-14, 15, De Macarstraat 1-6, 8-12, Delcourtplaats 1-14, Felix Despastraat 1-8, Georges Dodemontstraat 1-6, Gustave Francottestraat 1-38, 39-41, Henri Forirstraat 1-47, Henri Lacostestraat 1-4, 6-22, Hubert Decreeftstraat 1-20, 21-25, Hubert Goffinstraat 1-16, Ijzerstraat 1-16, Kerkplein 2-3, Leon Dereuxstraat 1-3, 4-8, Lucien Londotstraat 2-46, Luikerwijk 1-12, 13, Martelarenstraat 1-18, 20-24, Max L'Hoëststraat 1-6, Paul Habetslaan 1-8, Paul Trazensterstraat 1-12, 13-23, Romeplaats 1-28, Socialestraat 1-6, 7-9, 10-25, 26-56, Torenlaan 1-130, 132-142, Uilenspiegellaan, Zenobe Grammestraat 2-22, 23-92, 93-139 (Genk)

Is de omvattende vaststelling van

Parochiekerk Sint-Albertus

Kerkplein (Genk)
Zwaar en vrij somber, doch imposant bakstenen gebouw, opgetrokken in 1939 naar ontwerp van architect H. Lacoste. Zaalkerk van zes traveeën, halfronde absis en massieve, vierkante westelijke toren.