Middeleeuwse omwalling

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

De werken vangen aan vóór 1241 en zijn omstreeks 1290 ongeveer voltooid. Het bouwmateriaal bestaat uit een parement van silexblokken afgewisseld met mergelsteen.

Albertwal, Elfde-Novemberwal, Kastanjewal, Leopoldwal, Luikerstraat, Moerenpoort, Moerenstraat, Sint-Ursulastraat (Tongeren)

Is de omvattende vaststelling van

Drieledig muurstuk C

Kastanjewal (Tongeren)
Muurstuk C maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit drie stukken stadsmuur van in totaal ongeveer 40 meter.

Lakenmakerstoren en muurstuk D

Sint-Ursulastraat (Tongeren)
Resten van de voormalige Lakenmakerstoren, onderdeel van de middeleeuwse omwalling uit het midden van de 13de eeuw.

Moerenpoort en muurstuk F

Moerenstraat (Tongeren)
Eén der poorten, de enige behouden, van de middeleeuwse stadsomwalling. Vierkante constructie, gebouwd in 1379

Muurstuk A met Poeiertoren en Schaetzentoren

Elfde-Novemberwal (Tongeren)
Muurstuk A maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur waarin twee stadstorens zijn opgenomen, namelijk de Schaetzentoren en de Poeiertoren.

Smeetoren en muurstuk G

Leopoldwal (Tongeren)
Muurstuk G maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur van ongeveer 220 meter lengte waarin twee torens zijn opgenomen.

Stadsmuur - muurstuk E

Muurstuk E maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en omvat een stuk stadsmuur van ongeveer 35 meter lang.

Stadsmuur - muurstuk H

Muurstuk H maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur van ongeveer 175 meter lengte.

Velinxtoren en muurstuk B

Albertwal (Tongeren)