Dorpskern Kortenbos

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

De dorpskern van Kortenbos omvat het kasteel van Kortenbos met bijhorend kasteelpark en bos, de tegenover gelegen pastorie, de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, hoeve Casselaer en bijhorende landerijen.

Dorpskern Kortenbos

Basiliekstraat, Hasseltsesteenweg (Sint-Truiden)

Is de omvattende vaststelling van

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Basiliekstraat 1 (Sint-Truiden)
Centrum van druk bezochte bedevaartplaats sinds 1636. Huidige kerk gebouwd tussen 1641 en 1665 naar ontwerp van N. Ray, minderbroeder.

Hoeve Casselaer

Basiliekstraat 21 (Sint-Truiden)
Imposante vierkantshoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, voormalige afhankelijkheid der abdij Herkenrode. De hoeve is aan de straat gelegen, in een gaaf bewaarde, landelijke omgeving. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom het rechthoekig, gekasseide erf.

Kasteel van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Voormalig hotel De Groeten Engel, in kern opklimmend tot circa 1642, in 1646 door de abdij van Averbode opgekocht en ingericht als rectoraat. In de loop der tijden werd het ensemble een conglomeraat van allerlei, op zichzelf waardevolle elementen.

Pastorie van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 423 (Sint-Truiden)
Alleenstaand huis met een voortuintje, van de straat afgesloten door een laag gietijzeren hekje. Gedateerd door middel van muurankers.