Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpskern Kortenbos

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
15143
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15143

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 16-01-2018  ID: 14564

Beschrijving

De dorpskern van Kortenbos omvat het kasteel van Kortenbos met bijhorend kasteelpark en bos, de tegenover gelegen pastorie, de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, hoeve Casselaer en bijhorende landerijen.Waarden

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Dorpskern Kortenbos

Basiliekstraat, Hasseltsesteenweg (Sint-Truiden)
De dorpskern van Kortenbos omvat het kasteel van Kortenbos met bijhorend kasteelpark en bos, de tegenover gelegen pastorie, de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, hoeve Casselaer en bijhorende landerijen.

Is de omvattende vaststelling van

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Basiliekstraat 1 (Sint-Truiden)
Centrum van druk bezochte bedevaartplaats sinds 1636. Huidige kerk gebouwd tussen 1641 en 1665 naar ontwerp van N. Ray, minderbroeder.


Hoeve Casselaer

Basiliekstraat 21 (Sint-Truiden)
Imposante vierkantshoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, voormalige afhankelijkheid der abdij Herkenrode. De hoeve is aan de straat gelegen, in een gaaf bewaarde, landelijke omgeving. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom het rechthoekig, gekasseide erf.


Kasteel van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Voormalig hotel De Groeten Engel, in kern opklimmend tot circa 1642, in 1646 door de abdij van Averbode opgekocht en ingericht als rectoraat. In de loop der tijden werd het ensemble een conglomeraat van allerlei, op zichzelf waardevolle elementen.


Pastorie van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 423 (Sint-Truiden)
Alleenstaand huis met een voortuintje, van de straat afgesloten door een laag gietijzeren hekje. Gedateerd door middel van muurankers.