Teksten van Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof en omliggende straten

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof en omliggende straten_versie1_20151203 ()

De Sint-Lambertuskerk met het omringend oud kerkhof en de omliggende straten te Nossegem, is beschermd als landschap. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

StLambertus_18/11/2013_versie1 ()

Eenvoudige landelijke kerk met bijhorend kerkhof en omliggende straten, met gotische kern uit de 14-16de eeuw en classicistische verbouwingen uit de 18de eeuw, met toren opklimmend tot de 13de eeuw.

Het omringende kerkhof van de kerk, omgeven door een lage natuurstenen muur en een taxushaag bleef slechts een beperkt aantal graftekens bewaard, het werd buiten gebruik gesteld op 21 juni 1933. Ten noorden van de kerk ligt ter hoogte van het transept een Lourdesgrot.

Het omringende kerkhof behield tot vandaag zijn omringende omheiningsmuur; deze muur is opgebouwd uit natuursteen met uitzondering van de noordzijde die van baksteen is. De zuidwestelijke hoek bevatte oorspronkelijk de inkom die bestond uit een ijzeren hek tussen hardstenen pijlers, geflankeerd door twee lagere ijzeren hekjes. (Zie foto’s K.I.K.). Naast enkele 18de-eeuwse grafplaten van pastoors, onder meer van Antonius Van den Boom, pastoor van 1691 tot 1709, bleef verspreid een beperkt aantal, zij het sterk verweerde, graftekens bewaard, waaronder dat van de familie Van Espen (grafplaat gesigneerd P. Deliens Saventhem), de familie Goossens en volgens literatuurbronnen dat van Edmond Van Sulper, eigenaar van kasteel Sulper, later ingericht als klooster 'Clair Manoir', door de verwering kon dit graf echter niet geïdentificeerd worden.

De kleine Lourdesgrot, gelegen ten noorden van de kerk en geflankeerd door coniferen, draagt in één van de imitatie-rotsblokken de inscriptie 'Tondeleir O/ Rotswerk/ Mortsel/ 1967' en bevat geschilderde beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Bernadette. Voor de grot staat een bolvormig gesnoeide taxus.

Het voetpad rond de kerkhofmuur is gekasseid, de straten zijn recente voorzien van klinkers.

Bibliografie

Waarden

De Sint-Lambertuskerk met het omringend kerkhof en de omliggende straten is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Auteurs:  Piens, Joachim