Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk gelegen. Alleenstaand dubbelhuis met oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuws uitzicht, namelijk opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Aanleunend koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gedateerd 1792. De pastorie is gelegen in een omhaagde tuin, toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen toegangspijlers en met bakstenen toegangsbruggetje. In de tuin bevindt zich een Mariagrot.

technische waarde

volkskundige waarde