Neoclassicistisch herenhuis

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Teruggaand op de brouwerswoning van de vooroorlogse brouwerij Brasserie-Malterie La Diane, opgericht in 1783. Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis naar ontwerp van architect K. Laloo van circa 1924, middenin beboomde tuin met afzomend gestileerd gietijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak met drie gebogen dakkapellen. Met schijnvoegen gecementeerde pilastergevel op arduinen plint. Links en rechts op de begane grond, twee driezijdige erkers bekroond met uitgewerkte gietijzeren balkonleuning. Rechts, laag koetshuis van zeven traveeën onder zadeldak.

Langemarkstraat 12 (Zonnebeke)