Staketsels

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Het "Wester-" en het "Oosterstaketsel" werden oorspronkelijk zeker aangelegd in de periode 1863-1871, doch mogelijk reeds in 1860. De staketsels vormen een belangrijke infrastructuur voor een zeehaven, meer bepaald voor het loodsen van de boten in de havengeul.

industrieel-archeologische waarde

Is de omvattende vaststelling van

Oosterstaketsel

Zeedijk (Blankenberge)
Het Oosterstaketsel - heropgebouwd in 1954 - gaat in aanleg en in gebruikte materialen en technieken terug op het staketsel van de jaren 1860 dat in 1907-1908 verlengd werd. Het betreft een traditionele houten constructie op dito in de zeebodem geheide palen. De staketsels vormen een belangrijke infrastructuur voor een zeehaven, meer bepaald voor het loodsen van de boten in de havengeul.

Staketsels

Havenplein (Blankenberge)