Brouwerij Sint-Jozef

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Sint-Jozef" van de familie Bevernagie, gesticht vóór 1888, gestopt in 1980. Herkenbaar ensemble van rechts de voormalige brouwerswoning, later conciërgewoning, en links de voormalige 19de-eeuwse brouwerijgebouwen. Woning opgevat als een onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met eind-19de-eeuwse kern, maar waarvan het parement van de voorgevel in de 20ste eeuw werd vernieuwd. Links aanpalend bedrijfsgebouw, gekenmerkt door houten luiken en 19de-eeuws houtwerk.

industrieel-archeologische waarde

Koolskampstraat 9-11 (Lichtervelde)