Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuizen en stadswoningen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen

Beschrijving

De burgerhuizen en stadswoningen gelegen op de hoek van de Parijsstraat en de Sint-Barbarastraat te Leuven, zijn beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De panden gelegen op de hoek van de Parijsstraat en de Sint-Barbarastraat zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis met winkelpui

Parijsstraat 46 (Leuven)
Rijwoning waarvan de onderbouw op de oude rooilijn staat en de bovenbouw in 1942 op de nieuwe rooilijn opgetrokken werd, vermoedelijk naar ontwerp van C. Goemans.

Sint-Eligiuskapel

Parijsstraat 42-44 (Leuven)
Restanten van de voormalige Sint-Eligiuskapel, die volgens verschillende bronnen in 1456 door het ambacht van de smeden werd gebouwd, door de Fransen in 1797 gesloten en gebruikt als vleeshuis, en in de 19de eeuw opgesplitst en aangepast tot twee burgerwoningen.

Stadswoning Den Loop des Hemels of De Groenen Sint Eloije

Parijsstraat 40 (Leuven)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een ontpleisterde lijstgevel in classicistische stijl.

Stadswoning Den Lusthoff

Parijsstraat 38 (Leuven)
In 2001 als monument beschermd 16de-eeuws gebouwencomplex in zogenaamde bak- en zandsteenstijl dat gevormd wordt door een hoofdpand en een achterhuis, een kleine binnenplaats en een ommuurde tuintje.

Verenigde burgerhuizen

Parijsstraat 34-36 (Leuven)
In 1968 verenigde breedhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, met minstens tot de 18de eeuw opklimmende kernen en lijstgevels die in de tweede helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl werden aangepast.