Teksten van Parochiekerk Sint-Antonius: orgel

Parochiekerk Sint-Antonius: orgel versie 2 - 4/4/2016 ()

De bescherming betreft het orgel in de parochiekerk Sint-Antonius.

Parochiekerk Sint-Antonius: orgel versie 1 19112013 ()

De auteur en het bouwjaar van het orgel in de parochiekerk Sint-Antonius zijn onbekend. Het instrument bevat nog tal van 18de-eeuwse elementen. In 1871 werd het door het dorp Wever aangekocht en aangevuld met delen uit een ander orgel (op een pijp staat "Oolen 1834").

De windlade bevat 54 cancellen maar is niet volledig naar de kast gemaakt. Het klaviatuur is ingebouwd aan de zijkant. In origine was het waarschijnlijk achteraan. De originele 4'-kast bleef bewaard. De hoofdconstructie van de kast en het front zijn veel ouder (18de-eeuws) dan de huidige gestalte die 19de-eeuws is. De bovenhelft van de rugwand werd gewijzigd wegens de uitbreiding doch de oude deuren zijn nog aanwezig.

Bron: FAUCONNIER A., ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.