Instituut Mater Dei: voorgevel en bedaking

Het laat-classicistisch herenhuis maakt deel uit van het Mater Dei-instituut (kleuter- en lagere school, algemeen secundair onderwijs en rusthuis) en werd opgetrokken in de laatste jaren van de 18de eeuw. Het gebouw is opgevat als een breedhuis van zes travee├źn, drie verkleinende bouwlagen en een mezzanino onder een leien zadeldak, dat is voorzien van dakkapellen met schild en is gevat tussen aandaken met schouderstukken, muurvlechtingen en een topstuk. De ontpleisterde lijstgevel wordt gekenmerkt door een monumentale rondboogpoort met waaiervormig bovenlicht, gevat in een kalkzandstenen omlijsting met spiegels in de boogzwikken en oplopende pilasters onder een hoofdgestel dat gedragen wordt door gegroefde consoles met bloemmotief. De gevel wordt voorts horizontaal geleed door de kalkzandstenen plint met keldergaten, de doorgetrokken lekdrempels, de kordons en de ingekaste kroonlijst boven de steigergaten. Typerend zijn eveneens de geriemde omlijstingen rond de vensters in de poorttravee, de trapeziumvormige sluitstenen in de eerste bouwlaag, de gietijzeren parapets in de derde bouwlaag, en de lekdrempel op voluutconsoles in de poorttravee. Van het oorspronkelijk schrijnwerk bleven alleen de koetspoorten en bovenlichten in voor- en achtergevel bewaard.

Het interieur en de achtergevel werden in de jaren 1980 volledig verbouwd. Naar aanleiding van deze werken werden in 1981 de voorgevel en de bedaking als monument beschermd.

Bibliografie

Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Leuven, Sint-Jacobsplein, Rustoord Mater Dei, beschermingsdossier (20.11.1981).


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Instituut Mater Dei: voorgevel en bedaking [online], https://id.erfgoed.net/teksten/151488 (geraadpleegd op 01-11-2020)


Instituut Mater Dei: voorgevel en bedaking

De voorgevel en de bedaking van het herenhuis, deel van het Mater Dei-instituut aan het Sint-Jacobsplein te Leuven, zijn beschermd als monument.


Bron: -
Auteurs:  Agentschap Onroerend Erfgoed

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed: Instituut Mater Dei: voorgevel en bedaking [online], https://id.erfgoed.net/teksten/188630 (geraadpleegd op 01-11-2020)