Parochiekerk Sint-Catharina

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Bevolkingsaangroei leidt in 1912 tot stichting van een afzonderlijke parochie Conterdam-Meiboom met als patroonheilige Sint-Catharina; voordien hoorde de wijk bij de Sint-Anna-parochie. Pas in 1934 bouw van de kerk naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge); inwijding op 1 juli 1937. Aanpassingswerken aan doopkapel en toren in 1960 door vochtproblemen en oorlogsschade. Centraal in woonkern gebouwd op toen vrijliggende bouwgrond langs de Guido Gezellestraat; omringd door nu nog slechts smalle tuin met hekkens, ingesloten door woningen. Georiënteerde éénbeukige kerk met architecturale uitwerking aanleunend bij de zogenaamd "neoromaanse school" in de toenmalige kerkbouw.

Guido Gezellestraat 50 (Oostende)