Teksten van Valvekenshoeve met omgeving

Valvekenshoeve met omgeving ()

De Valvekenshoeve met omgeving te Haacht, is beschermd als dorpsgezicht.

Langgestrekte hoeve door ankers gedateerd 1764 met omgeving.

Historiek

De Valvekenshoeve is een pachthof dat reeds in de 12de eeuw toehoorde aan het oude slot Hollaken. Het hof werd zwaar beschadigd in 1665 en in 1764 werd het huidige woonhuis heropgebouwd (jaartal in de voorgevel). De omgeving van de hoeve wordt op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) weergegeven als akkerland.

Beschrijving

Het langgestrekt hoevegebouw wordt door ankers gedateerd in 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. Het pannen zadeldak omvat twee dakkapellen. Woon- en stalgedeelte vormen een geheel, de schuur staat afzonderlijk. Het geheel is gaaf gebleven en ook de inwendige verdeling is nog de originele.

De dichte omgeving van de hoeve bestaat vandaag voornamelijk uit bomen, verder liggen graslanden.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000602, Valvekenshoeve, beschermingsdossier, doos 20.08 map 2164.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000602, Valvekenshoeve, historiek, doos 20.08 map 2164.

Auteurs:  Foubert, Annemie