Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stedelijke Vismijn

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
156182
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/156182

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Met uitzondering van het bestuursgebouw dateert het gebouwencomplex met onder meer vis-, vroegere haring- en sprotmijn en pakhuizen van 1949-1951 en kadert het in de wederopbouw van de Stedelijke Vismijn na de vernietiging van de installaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Huidige lokalisatie gaat terug op de aanleg van de nieuwe vissershaven in 1922-1934 met onder meer dokken en vismijn ter vervanging van de oude ten westen van de geul, sluizen, scheepswerven, slipways en industrieterreinen. en hierbij aansluitende wegeniswerken.

Waarden

architecturale waarde

-

artistieke waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Stedelijke Vismijn

Eduard Anseelekaai 31-39, Maritiem Plein 1-6, 8-32, Sprotplein 2, Vismijnlaan 55-73, 133, Wandelaarkaai 7 (Oostende)
Met uitzondering van het bestuursgebouw dateert het gebouwencomplex met onder meer vis-, vroegere haring- en sprotmijn en pakhuizen van 1949-1951 en kadert het in de wederopbouw van de Stedelijke Vismijn na de vernietiging van de installaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Parallel en in elkaars verlengde gelegen gebouwen: pakhuizen aan Vismijnlaan met erachter de voormalige haringmijn aan de Eduard Anseelekaai, vismijn met hoofdtoegangen aan het Sprotplein met voormalige sprotmijn en spoorwegkade met betonnen luifel links van de vismijn. Alleenstaand oorspronkelijk bestuursgebouw aan het Maritiem Plein, volgens gevelstenen naar ontwerp van architect J. Minnaar van 1930 en uitgevoerd door ingenieur-architect M. Delens.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Stedelijke Vismijn

Sprotplein (Oostende)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stedelijke Vismijn [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/156182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.