Hoeve Vijverhof

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Historische omwalde hoeve Vijverhof, ook gekend als Waterhof of Tempeliershof, gelegen ten noordwesten van de historische dorpskom. Hoeve in oorsprong bestaande uit een deels omwald opper- en neerhof, nu hoeve met losse bestanddelen met bewaard gebleven structuur. Voormalig opperhof, gelegen op terp, met aan de noordoostzijde restant van de cirkelvormige omwalling en met boerenwoning en aanpalende bijgebouwen opklimmend tot minimaal de 16de eeuw. De gebouwen zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken, en ten oosten ervan palend aan de kleine binnenkoer een bakhuisje. Op het voormalige neerhof ten zuidoosten een groot losstaand stalgebouw, ten noorden ervan een kleinere stal en ten westen een schuur, wellicht daterend uit begin 19de eeuw.

Hoeve Vijverhof

Westernieuwweg Zuid 14 (Zuienkerke)