Hoeve De Draaiboom

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Eerste vermelding in 1437 als omwalde hoeve ten groten boghaerde, eigendom van de Kartuizers. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 als een grote, omwalde hoeve. Nu hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, waarvan enkel de boerenwoning met twee opkamertraveeën onder verhoogde nok is witgekalkt. De gebouwen zijn aan drie zijden van een begraasd erf opgesteld waarbij de oudere gebouwen een L vormen. De boerenwoning is het enige volume dat bij de 19de-eeuwse verbouwingen is behouden.

Hoeve De Draaiboom

Nieuwe Steenweg 128 (Zuienkerke)