Japanse notenboom

Japanse boom

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in de tuin achter een herenhuis in het stadscentrum van Tienen.
Vermoedelijk is deze boom aangeplant aan het einde van de jaren 1760 wat het één van de oudste ginkgo's van België maakt.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en wetenschappelijke waarden als volgt werden gemotiveerd:

• artistieke waarde: het gaat om een mooi ontwikkeld exemplaar.
  • wetenschappelijke waarde: volgens de Dendrologische Inventaris (opname in 1987-1990) staat de dikste ginkgo van België, met 4,96 meter stamomtrek, in het kasteeldomein van Rouillon te Anthéé-Annevoie. In diezelfde inventaris komt een ginkgo met stamomtrek van 4,29 meter in het kasteelpark van Beauregard te Doornik-Froyennes voor. De ginkgo te Tienen neemt met een stamomtrek van 4,17 meter (opname in 1990) dus de derde plaats onder de in België geregistreerde exemplaren in, wat betreft deze basisparameter (ten aanzien van kaliber en ouderdom) en is dus in alle opzichten een zeer merkwaardige en monumentale boom.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000089, Veldbornstraat 5 Japanse notenboom, advies KCML (1995).

Waarden

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba L.) in de tuin van het huis, gelegen in de Veldbornstraat 5, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Japanse Notenboom

Veldbornstraat 5 (Tienen)
Tuin van 12 are achter een rijhuis in het stadscentrum met één van de oudste ginkgo's van België, vermoedelijk aangeplant aan het einde van de jaren 1760.