Beschermd cultuurhistorisch landschap

Blaasberg

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Blaasberg

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de Blaasberg met een oude oeverwal in het zuiden en een laatglaciale meander van de Dijle in het noorden van het gebied.

In het beschermingsdossier worden de wetenschappelijke en esthetische waarden van de blaasberg als volgt gemotiveerd:

• wetenschappelijke waarde: het landschap is van uitzonderlijk belang voor de studie en de kennis van de vorming, evolutie en geomorfologie van de benedenloop van de Dijle en van de Dijlevallei in haar geheel, want het maakt deel uit van een patroon van fossiele, ingesneden meanders die qua vorm en afmeting verschillen van de in de vallei talrijk aanwezige coupures van vrije meanders. De meander van Blaasberg is - vergeleken met de andere fossiele, laatglaciale meanders langs de Demer en Dijle - daarenboven bijzonder belangwekkend, niet alleen omdat hij van bebouwing gespaard bleef, maar omdat er ook één element ontbreekt dat wel aanwezig is bij de andere meanders, namelijk een centrale zandige verhevenheid of donk. De floristische diversiteit van het gebied is groot: 290 soorten van vaatplaten komen voor op circa 51 hectare. Uitzonderlijk zeldzame soorten werden niet waargenomen. De soortenlijst weerspiegelt echter wel de plantengeografische grenssituatie Kempisch versus Brabants district.
  • esthetische waarde: de esthetische waarde houdt verband met de gevarieerde begroeiing, de sterk versneden zuidelijke bosrand, het voorkomen van bloemrijke graslanden tussen de beboste percelen en het contrast met de open landbouwgronden langs de Dijle.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000061, De Blaasberg. (DENEEF R., 1994).

De Blaasberg is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

Blaasberg

Barbarastraat, Honsdonkstraat, Pater Damiaanstraat (Tremelo)
De Blaasberg is een oude, laatglaciale meander van de Dijle die belangrijk is op botanisch en geomorfologisch vlak, onder andere omwille van het ontbreken van een duidelijke, donkachtige meanderkern.

Dijlevallei tussen Wijgmaal en Haacht

Haacht, Tildonk (Haacht), Keerbergen (Keerbergen), Wilsele (Leuven), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
Het gebied strekt zich in het noorden uit van Haacht tot Wijgmaal bij Leuven. De Dijlebeemden bevatten nog sporen van meerdere paleomeanders. Dichter langs de Dijle liggen oeverwallen, ze liggen iets hoger en bestaan uit drogere grond, hier bevinden zich veelal akkers en bewoning langs smalle wegen. In de lager gelegen en nattere komgronden overheersen populierenaanplantingen en weilanden. Het verval van de Dijle was voldoende om talrijke watermolens op deze rivier te bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de Molen Van Doren. Ten westen van Werchter ligt de Craeneveldhoeve, een ruime omgrachte hoeve van het gesloten type, geïsoleerd ingeplant temidden van de akkers. Een anti-tankgracht werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door het gebied aangelegd.