Beursgang en aanpalende woningen

Beschermd monument van tot (gedeeltelijke opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beursgang en aanpalende woningen: Huis De Borze
definitieve opheffingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15275

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15159

Beschrijving

De Beursgang en de aanpalende woningen en pakhuizen waren, samen met twee woningen in de Brusselsestraat, beschermd als monument.

De bescherming als monument van de Beursgang en aanpalende woningen, meer bepaald Huis De Borze, werd op 28 augustus 2023 voorlopig en op 15 februari 2024 definitief gedeeltelijk opgeheven. Het Huis De Borze (Brusselsestraat 111-113) werd in mei 1988 om veiligheidsredenen gesloopt. De erfgoedwaarden zijn onherstelbaar aangetast of verloren gegaan. Deze fiche toont de situatie voor de gedeeltelijke opheffing. De situatie na de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.

Waarden

De Beursgang en aanpalende woningen was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis De Hulstboom

Brusselsestraat 107 (Leuven)
Diephuis dat in 1997 volledig gedemonteerd en heropgebouwd werd naar het model van het oorspronkelijk, vroeg-17de-eeuws diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met een gekaleide trapgevel.

Geheel van pakhuizen

Wagenweg 13-15 (Leuven)
Pakhuizen met neoclassicistisch uitzicht, opgetrokken rond 1800 als deel van een brouwerij, in hun huidige vorm met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak voorzien van laadluik met hijsmechanisme.

Huis De Borze

Brusselsestraat 113 (Leuven)
Drie verdiepingen hoog dwarshuis, oorspronkelijk voorzien van een gevelbekroning gedateerd 1731 (bouwopschrift).

Pakhuizen

Beursgang 1-2, Wagenweg 5-11 (Leuven)
Imposante pakhuizen die vermoedelijk rond 1800 gebouwd werden op de site van de voormalige brouwerij De Borse die haar naam schonk aan de achterliggende Beursgang, waarin zeker sinds 1890 arbeidersgezinnen gehuisvest waren.

Wordt opgevolgd door

Beursgang 1-13, Brusselsestraat 107, Wagenweg 5-7, 13-15 (Leuven)