Beursgang en aanpalende woningen

Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Beursgang, Wagenweg, Brusselsestraat
Locatie Beursgang 1-13, Brusselsestraat 107, Brusselsestraat 111-113, Wagenweg 13-15, Wagenweg 5-7 (Leuven)

• 4.01/24062/400.1
  • OB000545

Burgerhuis De Hulstboom

Brusselsestraat 107, Leuven (Vlaams-Brabant)

Diephuis dat in 1997 volledig gedemonteerd en heropgebouwd werd naar het model van het oorspronkelijk, vroeg-17de-eeuws diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met een gekaleide trapgevel.

Geheel van pakhuizen

Wagenweg 13-15, Leuven (Vlaams-Brabant)

Pakhuizen met neoclassicistisch uitzicht, opgetrokken rond 1800 als deel van een brouwerij, in hun huidige vorm met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak voorzien van laadluik met hijsmechanisme.

Huis De Borze

Brusselsestraat 113, Leuven (Vlaams-Brabant)

Drie verdiepingen hoog dwarshuis, oorspronkelijk voorzien van een gevelbekroning gedateerd 1731 (bouwopschrift).

Pakhuizen

Wagenweg 5-11, Beursgang 1, 2, Leuven (Vlaams-Brabant)

Imposante pakhuizen die vermoedelijk rond 1800 gebouwd werden op de site van de voormalige brouwerij De Borse die haar naam schonk aan de achterliggende Beursgang, waarin zeker sinds 1890 arbeidersgezinnen gehuisvest waren.

Beschrijving

De Beursgang en de aanpalende woningen en pakhuizen zijn, samen met twee woningen in de Brusselsestraat, beschermd als monument.