Hoeve Brasserie d'Helchin

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Eén van de twee brouwerijen die de gemeente rijk was. De oprichtingsdatum van de brouwerij is niet gekend, wel staat vast dat de gebouwen reeds circa 1835 in het bezit zijn van een brouwer. De brouwactiviteiten werden stilgelegd in de loop van de jaren 1940, het bedrijf richtte zich vanaf dan op het verdelen van drank.

industrieel-archeologische waarde

Stationsstraat 20-22 (Spiere-Helkijn)
De Brasserie d'Helchin was één van de twee brouwerijen die de gemeente rijk was. De oprichtingsdatum van de brouwerij is niet gekend, wel staat vast dat de gebouwen reeds circa 1835 in het bezit zijn van een brouwer. De brouwactiviteiten werden stilgelegd in de loop van de jaren 1940. Gebouwencomplex met vierkante opstelling, gegroepeerd rond een verharde binnenplaats. Brouwerij bestaande uit brouwerswoning naar ontwerp van C. Sonneville van 1895 (noordwesten), poortgebouw met aansluitend de burelen (westen), mouterij en eest (zuiden) en magazijnen (ten oosten en ten noorden).