Teksten van Kasteel d’ Overschie: watermolen

Kasteel d’ Overschie: watermolen ()

De watermolen bij het kasteel d'Overschie te Neerijse, is beschermd als monument.

Het betreft de onderslag watermolen bij het kasteel d’Overschie in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw.

De watermolen dateert van voor 1686 en was in het bezit van de eigenaars van het kasteel d’Overschie. Het huidige gebouw dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.

In 1956 werd de molen ingericht als woonhuis en verdween het rad en maalwerk. In september 2002 werd de stuw weggenomen omwille van de vrije vismigratie.

Het molenhuis is voorzien van kloosterkozijnen en een brede korfboogvormige deur voorzien van een sluitsteen en imposten. Bewaard mechanisme binnenin.

De zijpuntgevel van de haaks geplaatste schuur is voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken. Onlangs gerestaureerd en recent torentje in de oksel van beide gebouwen.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000505, DG O.L.V. ten Pui en omgeving & Kasteelpark d’Overschie, Advies Lid van de Provinciale Commissie voor Monumenten en Landschappen over bescherming van kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Pui, 25/05/1972.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000505, DG O.L.V. ten Pui en omgeving & Kasteelpark d’Overschie, Beschermingsvoorstel, 10/04/1974.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000505, DG O.L.V. ten Pui en omgeving & Kasteelpark d’Overschie, Provinciale Commissie voor Monumenten en Landschappen – Voorstel tot klassering van de omgeving van de Kapel van Onze Lieve Vrouw ten Pui te Neerijse (Beschrijvende staat), 17/06/1975.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOV J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs:  Van der Veken, Bert