Teksten van Kasteel Nieuwenhuizen

Kasteel Nieuwenhuizen ()

Het kasteel Nieuwenhuizen te Hofstade, is beschermd als monument.

Kasteel uit de 19de eeuw met 17de- tot 18de-eeuwse kern met puntgevels en stijl zadeldak.

Historiek

Het kasteeltje aan de Ambroossteenweg ten oosten van de dorpskern staat nog steeds bekend onder de naam van de Primitieve eigenaar, Willem Van den Nieuwenhuysen, waarschijnlijk één van de zonen van de Mechelse hoedenfabrikant Constant Van den Nieuwenhuysen, die in de jaren 1770 het nabijgelegen Ambrooskasteel, voormalig jezuïetengoed, had opgekocht. Willem was rond 1830 de eigenaar van het gebouw en het omringende lusthof. Het kasteelgebouw zelf, vermoedelijk met een 17de- of 18de-eeuwse kern, werd ettelijke malen verbouwd. Een laatste, ingrijpende verbouwing werd uitgevoerd in 1930 in opdracht van de toenmalige eigenaar, de Mechelse kopergieter Frans Schroëter.

Beschrijving

Het betreft een kasteel in een bebost domein. Het woonhuis in baksteen heeft, gezien de gevelcementering, een moeilijk dateerbare oudere kern, mogelijk opklimmend tot de traditionele bouwstijl uit de 17de-, 18de eeuw, te oordelen naar de resterende puntgevel (aanvankelijk vermoedelijk een trapgevel). Het hoofdvolume staat met de nok van het dak, een zadeldak met (kunstleien), haaks op de weg. Loodrecht hierop sluiten de twee haakse zadeldaken van de twee zijvleugels aan de westzijde. Het geheel heeft twee onderkelderde bouwlagen, vijf traveeën aan de voorgevel en drie aan de oostkant. De huidige rechthoekige vensters met kruishouten en roedeverdeling zijn circa 1800 te dateren. Het dak van de noordelijke dwarsgevel wordt bekroond met een klokkeruiter.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000447, Kasteel Nieuwenhuizen, beschermingsaanvraag Ch. Demaegd, R. Deneef, 18/06/1975.
  • DE MAEGD C. en VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2n., Gent.
  • DENEEF R. (red.) 2011: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Ten noordoosten van Brussel, Affligem, Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst , M&L Cahier 19, Brussel, 212-214.