Kasteeldomein van Oostkerke

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).

volkskundige waarde

technische waarde

Spegelsweg 3 (Damme)

Is de omvattende vaststelling van

Romp Oude Molen

Zuidbroekstraat (Damme)
Romp van een bakstenen grondzeiler, opgetrokken in 1854 als graan- en oliewindmolen. De molenromp speelt een prominente rol in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke.

Wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Spegelsweg (Damme)
Kleine witgeschilderde bakstenen wegkapel ter ere van Onze Lieve Vrouw, staat in een halfronde inham in de omringende bomenrij van het aangrenzende kasteeldomein. Gebouwd ter ere van de viering van het 25-jarig bestaan van de plaatselijke Boerinnebond.

Kasteel van Oostkerke