Beschermd cultuurhistorisch landschap

Domein Drie Fonteinen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het sinds 1956 stedelijk park, ontstaan uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België, aangelegd rond 1778 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.

Het Domein Drie Fonteinen is beschermd als landschap omwille van het algemene belang.

Beneluxlaan 31-34, Domein Drie Fonteinen (Vilvoorde)
Dit domein, met inkompaviljoentjes, kapel, hoeve, oranjerie en koetshuis met stallen, behield, als voormalig kasteeldomein, voor een belangrijk deel zijn eind achttiende-eeuwse aanleg.

Is de omvattende bescherming van

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.

Paviljoentje van 1683

Brusselsesteenweg (Vilvoorde)
Paviljoentje op vierkante plattegrond in traditionele bak- en zandsteenstijl, in 1915 in Koekelberg afgebroken en op de huidige plaats heropgebouwd naar ontwerp van architect Henry De Bruyne.