Parochiekerk Sint-Martinus

Parochiekerk Sint-Martinus van Dormaal en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de classicistische parochiekerk Sint-Martinus uit 1782. De omgeving van de kerk, pastorie en kosterswoning is als dorpsgezicht beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en architecturale waarde van de Sint-Martinuskerk van Dormaal en de nabijgelegen pastorie als volgt werd gemotiveerd: "de Sint-Martinuskerk als een bescheiden, gaaf bewaard classicistisch (1782) kerkgebouw; de pastorie als een van 1705 daterende pastoorswoning in traditionele bak- en zandsteenstijl met karakteristieke typologie."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000733, Sint-Martinuskerk, de pastorie en onmiddellijke omgeving, advies KCML (1987).

Waarden

De Sint-Martinuskerk van Dormaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architecturale waarde

Kerkstraat (Zoutleeuw)
Klein, homogeen gebouw in classicistische stijl, opgetrokken uit baksteen en arduin, het geheel wordt gedateerd 1782.