Herenhuis Hotel d'Udekem d'Acoz

Hotel d'Udekem d'Akoz

Beschrijving

Het voormalig Hotel d'Udekem d'Acoz, thans het Sint-Pieterscollege te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

Het hotel d'Udekem d'Acoz, gelegen in het Sint-Pieterscollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Sint-Pieterscollege

Minderbroedersstraat 13 (Leuven)
In 1890 gesticht college, gehuisvest in een omvangrijk complex dat groeide uit het voormalig hotel d' Onyn, het voormalig hotel d' Udekem d' Acoz en een langs de Dijle uitgestrekte klassenvleugel. Het hotel d'Onyn is een neoclassicistisch herenhuis, opgetrokken in 1862, volgens de bouwaanvraag naar ontwerp van P. Verheyden. Het hotel d' Udekem d' Acoz is een minstens tot 1640 opklimmend breedhuis met vierkante toren in traditionele bak- en zandsteenstijl en een haakse vleugel uit het derde kwart van de 18de eeuw. De klassenvleugel werd in 1892 in neogotische stijl opgetrokken naar ontwerp van J. Helleputte en in 1947 na oorlogsvernielingen hersteld en aangepast onder leiding van Th. Van Dormael.