Kosterswoning

Parochiekerk Sint-Martinus van Dormaal en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kosterswoning in vakwerkbouw bij de Sint-Martinuskerk van Dormaal. De omgeving van de kerk, pastorie en kosterswoning is als dorpsgezicht beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van de voormalige kosterswoning bij de kerk als volgt werd gemotiveerd: "de artistieke waarde van het sterk beeldbepalend en documentair karakter als traditioneel woningtype in vakwerkbouw, mits oppervlakkige ingrepen aangepast aan de nieuwe behoeften."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000733, Sint-Martinuskerk, de pastorie en onmiddellijke omgeving, advies KCML (1987).

Waarden

De voormalige kosterwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepaldende waarde

in casu documentaire waarde

Kosterswoning

Kerkstraat 30 (Zoutleeuw)
Woning aan de voet van de kerktoren, witgekalkt lemen hoevetje in vakwerkbouw zonder verdieping, met zolder en kelder.