Hoeve De Rode Poort

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Aan de straat gelegen gesloten historische hoeve met bakstenen bestanddelen en pannen zadeldaken. Oudste vermelding als ter Streyen in 1476. Op de Ferrariskaart 1770-1778 vermeld als Cense Roode Poort. Verbouwde boerenwoning met bepleisterde, beschilderde lijstgevel en dakruiter. Monumentale dubbele dwarsschuur gedateerd 1734 en 1862 met langgestrekte lijstgevel afgelijnd door geprofileerde bakstenen fries. Twee korfbogige poortdoorgangen met arduinen negblokken. In schuur geïntegreerde voormalige ast en beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.

volkskundige waarde

Hoeve De Rode Poort