Collegium Trilingue en aanpalende woonhuizen

Collegium Trilinque met bijgebouwen

Beschrijving

Het Collegium Trilingue met aanpalende woonhuizen gelegen in het bouwblok gevormd door de Vismarkt, Mechelsestraat, Schrijnmakersstraat en Augustijnenstraat te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

Het Collegium Trilingue met bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis Inde Dry Coppen

Schrijnmakersstraat 9-13 (Leuven)
Gebouwd ter vervanging van een ouder pand dat deel uitmaakte van het voormalige College van Busleyden. Statig breedhuis met twee bouwlagen onder een met pannen afgedekt schilddak, voorheen boven de rechtse toegangspoort 1759 gedateerd.

Busleidengang en aanpalende gebouwen

Busleidengang (Leuven)
Genoemd naar het hier in 1519 opgerichte Busleydencollege en toegankelijk tussen Vismarkt nr. 3 en 4.

Collegium Trilingue

Busleidengang 1 (Leuven)
Van het voorheen, nagenoeg vierzijdig gesloten collegecomplex bleven tot op heden belangrijke hoofdonderdelen bewaard die in U-vorm de gekasseide binnenplaats omsluiten.

Laatgotisch burgerhuis Die Groote Roose

Vismarkt 2 (Leuven)
Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, overkragende bovenbouw gedragen door arcade van geprofileerde korfbogen op slanke collonetten, gebouwd in de 16de eeuw.

Stadswoning De Groote Waege

Mechelsestraat 36 (Leuven)
Het pand omvat heden drie onderling communicerende volumes met oude kern: aan de straat een breedhuis, in kern opklimmend tot een vakwerkconstructie uit de 15de eeuw, waarop haaks twee in elkaars verlengde gelegen diephuizen met ongelijke bouwhoogte.

Stadswoning Die Cleyn Roode Rose

Busleidengang 9, Vismarkt 3 (Leuven)
Stadswoning met op de begane grond een drie traveeën brede arduinen winkelpui onder geprofileerde druiplijst, achteraan lagere aanbouw die op het hoofdpand aansluit, datering in de tweede helft 18de eeuw.

Stadswoning Die Gouwblomme

Mechelsestraat 32, 34A (Leuven)
Het pand was in 1854 twee bouwlagen hoog en gemarkeerd door een laatbarokke trapgevel met kenmerkend plattebanddecor. In 1905 echter werd het naar ontwerp van architect G. Decock verbouwd en verhoogd tot drie bouwlagen.