Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Martinus, pastorie, kosterswoning en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Martinus van Dormaal en omgeving

Beschrijving

De beze bescherming betreft de Sint-Martinuskerk, pastorie en kosterswoning en de directe omgeving in de dorpskern van Dormaal.

Waarden

De Sint-Martinuskerk, de pastorie, kosterwoning en de directe omgeving in de dorpskern van Dormaal zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde

Dorpskern Dormaal

Kerkstraat (Zoutleeuw)
De afbakening van het dorpsgezicht beperkt zich tot de eigenlijke dorpskern met als centraal gegeven het ruime dorpsplein waarrond kleinschalig opgevatte dorpswoningen zijn gegroepeerd.

Is de omvattende bescherming van

Dorpswoning van leem

Kerkstraat 24 (Zoutleeuw)
Dorpswoning van gekalkte leem.

Kosterswoning

Kerkstraat 30 (Zoutleeuw)
Woning aan de voet van de kerktoren, witgekalkt lemen hoevetje in vakwerkbouw zonder verdieping, met zolder en kelder.

Parochiekerk Sint-Martinus

Klein, homogeen gebouw in classicistische stijl, opgetrokken uit baksteen en arduin, het geheel wordt gedateerd 1782.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Kerkstraat 19 (Zoutleeuw)
Traditionele bak- en zandsteenbouw, oorspronkelijk één verdieping hoog met gebogen wolfsdak, uit het eerste kwart van de 18de eeuw.