Herenhuis in neoclassicistische stijl

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Monumentaal, neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak, met oudere kern, zie kelderopeningen en scherpe dakhelling met ingewerkte mezzanino. Opgetrokken in 1849-1850 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge), na afbraak van het godshuis van de Bakkers circa 1795, dat het bouwblok tussen de Zwarteleertouwers-/ Kruitenbergstraat innam, zie tekening van J. Beerblock (1796). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met sterk horizontaliserend en reeds plastisch karakter.

Minderbroedersstraat 1 (Brugge)