Teksten van Parochiekerk Sint-Agatha: kerkhofmuur

Parochiekerk Sint-Agatha: kerkhofmuur ()

Het betreft een gotische dorpskerk ingeplant op een ommuurd en opgehoogd kerkhof omgeven door een lage muur opgetrokken in plaatselijke zandsteen en baksteen. De toegang wordt geflankeerd door twee ronde pijlers met vaasbekroning. De kerkhofmuur onderging in het midden van de 19de eeuw een restauratie, zoals blijkt uit de inscriptie op een steen in de muur tegenover het kerkportaal: “Restauratum anno 1855”.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000519, Sint-Agathakerk, Beschermingsvoorstel kerk en dorpskern, 12/04/1979.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOV J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs:  Van der Veken, Bert

De kerkhofmuur van de parochiekerk Sint-Agatha te Sint-Agatha-Rode, is beschermd als monument.