Beschermd cultuurhistorisch landschap

Dorent-Nelebroek

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Dorent-Nelebroek: fase 1
definitieve opheffingsbesluiten: 20-11-1985  ID: 11108

De bescherming als landschap betreft het gebied Dorent-Nelebroek.
Het is een groot en relatief onaangetast valleigebied van de Zenne en wordt getypeerd door de aanwezigheid van twee fossiele meanders.

Voor een westelijk deel van het landschap werd de bescherming opgeheven bij ministerieel besluit van 20 november 1985.

Dit landschap werd eerder bij koninklijk besluit beschermd op 28 januari 1981 waarna op 22 juli 1985 de bescherming van een zuidelijk gedeelte van het landschap gedeeltelijk opgeheven werd.

Waarden

Het Dorent-Nelebroek (eerste fase) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Dorent-Nelebroek

Dorentstraat (Zemst)
Het gebied Dorent-Nelebroek vormt één van de laatste, grote en relatief onaangetaste valleigebieden van de Zenne en wordt getypeerd door de aanwezigheid van twee fossiele meanders.