Hoeve Hof Oudenwalle

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

In het ancien régime had Dentergem ongeveer een twintigtal heerlijkheden. Oude Walle was één van de drie grootste en had samen met de kleinere heerlijkheden Groot- en Cleenhuyse, Proost en Hecke een schepenbank die recht sprak over hun gebied. Toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Rechts van de grintweg, leidend naar het huis, situeert zich een kleine boomgaard. Het woonhuis, ten oosten van het erf, kan eventueel teruggaan tot de 17de of begin 18de eeuw. Laag huis onder pannen zadeldak met twee aandaken en voorliggende weide.

Gottemstraat 18 (Dentergem)