Catharinakapel

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".

volkskundige waarde

Catharinakapel