Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Sint-Odulphusparochie en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie Booienhoven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de pastorie van de Sint-Odulphusparochie en haar omgeving met inbegrip van de neoclassicistische kerk uit 1840. Deze gebouwen zijn excentrisch gelegen in een landelijke omgeving.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en esthetische waarde van de onmiddellijke omgeving van de pastorie van Booienhoven als volgt:

• "de historische waarde: voormalige zetel van de sinds 1177 vermelde heerlijkheid Booienhoven, tot met de Franse Revolutie in het bezit van het kapittel van Borgloon die er van oudsher een kapel en cijnshof bezat."
  • "de esthetische waarde: landschappelijk waardevol ensemble gevormd door de strakke, duidelijk afgelijnde volumes van kerk en pastorie, te midden van akkers en weiden, waarvan de opvallend geïsoleerde inplanting een gevolg is van het gewijzigd tracé van de steenweg Zoutleeuw-Wilderen, waarlangs zij oorspronkelijk lagen."
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000054, Bronstraat 2: pastorie van Booienhoven en onmiddellijke omgeving (PAESMANS G., 1994).

Waarden

De pastorie van Booienhoven en onmiddellijke omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Kasseiwegen Bronstraat-Hallestraat

Bronstraat, Hallestraat (Zoutleeuw)
Twee bij elkaar aansluitende kasseiwegen op de grens tussen Booienhoven en Wilderen over een lengte van in totaal 360m. De 290-300cm brede Bronstraat is representatief voor een kasseiweg die homogeen in Tiense kwartsiet is gelegd, met boordstenen in porfier en Tiense kwartsiet. De verharding met kasseien dateert van de 20ste eeuw: tussen 1933-1957.

Parochiekerk Sint-Odulphus

Bronstraat (Zoutleeuw)
De neoclassicistische kerk uit 1840 is excentrisch gelegen in een landelijke omgeving. In de kerk bevindt zich een verplaatsbaar rococo orgel uit de 18de eeuw.

Pastorie Sint-Odulphusparochie

Bronstraat 2 (Zoutleeuw)
De pastorie van de Sint-Odulphusparochie uit 1778, met sporen van een voormalige omwalling, is excentrisch gelegen in een landelijke omgeving.