Goed te Karels

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

volkskundige waarde

Goed te Karels