Stoommelkerij Sint-Jozef

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Voormalige stoommelkerij of zuivelfabriek Sint-Jozef, gebouwd volgens kadaster in 1936 naar ontwerp van architect René Dedlet in opdracht van de Oost-Vlaamse zuivelhandelaar Cyrille Bauwens en zijn vrouw Anna Blomme. Industrieel complex met hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder platte bedaking met roodbakstenen gevelparement. Achterliggend complex met onder meer de voormalige verwerkingsruimte, aan oostzijde de boterverwerkingsruimte, aan westzijde het ketelhuis met de koelafdeling en de achterliggende machinekamer. Aan noordwestzijde hoge ronde bakstenen schoorsteen. Achterin afdak en garage voor vrachtwagens.

industrieel-archeologische waarde

volkskundige waarde