Standbeeld van barbier Olivier De Neckere

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "Le Dain" (of "Le Daim"), "Le Diable" of "Le Mauvais", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Bronzen beeld op hoge sokkel. Naakte figuur met hertengewei op hoofd, verwijzend naar zijn adellijke titel, gespleten duivelspoten, de strop om de hals tussen de benen uitlopend als duivelstaart, werkattributen in de hand en in de rug beschermd door een kruisspin, een allusie op de "Spinnenkoning".

Markt (Tielt)