Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen.

volkskundige waarde

Poelberg (Tielt)