Gesloten hoeve

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Landen
Deelgemeente Attenhoven
Straat Lindestraat
Locatie Lindestraat 78 (Landen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24059/109.1
  • 4.01/24059/142.1
  • OB001031

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gesloten hoeve

Lindestraat 78, Landen (Vlaams-Brabant)

U-vormige hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit een woonhuis met oudere kern, een poortgebouw geflankeerd door een lagere dienstvleugel en een stalvleugel.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, gelegen op de hoek van de Lindestraat met de Dorpsstraat.

Waarden

De hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: typisch voorbeeld van een middelgrote, Haspengouwse vierkantshoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met traditionele typologie en beeldbepalende ligging aan een kruispunt middenin het dorp.
Karakteristiek voor de bouwperiode is niet alleen de geordende en symmetrische gevelopbouw, maar ook de opvatting van het woonhuis als een 'boerenburgerhuis' met een niet langer op het erf naar de straat georiënteerde 'façade', geritmeerd door grote, licht getoogde deur- en vensteromlijstingen.
In de minder belangrijk geachte erfgevel bleven bovendien interessante bouwsporen van de oudere constructie bewaard.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.