Teksten van Sint-Laurentiuskapel met omgeving

KapelStLaurentiusOmg_27/11/2013_versie1 ()

De omgeving van de Sint-Laurentiuskapel in Helen.

Helen, in de Getevallei ten zuidwesten van Zoutleeuw heeft de proporties en het uitzicht van een landelijk gehucht, niettegenstaande het sinds de Franse Revolutie samen met het drie kilometer noordelijker gelegen Bos de gemeente Helen-Bos vormt. De schaarse bebouwing is gesitueerd langs de twee enige hoofdwegen, de Orsmaalstraat en de Jan Van Heelustraat. Ter hoogte van hun kruising ligt een kleine agglomeratie gevormd door een kapel, een pastorie en een pachthof.

De Sint-Laurentius kapel, uit de 16de en 18de eeuw ligt te midden van een deels ommuurd en een deels met draadafsluiting omringd kerkhof. De overige bebouwing van deze landelijke kern bestaat uit een eenvoudige pastorie uit de 20ste eeuw in neotraditionele stijl en een middelgrote vierkantshoeve met een laat 18de-eeuws gecementeerd woonhuis en recentere bijgebouwen. De kapel bevindt zich in een bewaarde landelijke kern die met de excentrische ligging van de overige bebouwing het omringende landschap domineert.
De tuin van de pastorie is omringd door een haag en naaldbomen. De onmiddellijke omgeving van de hoeve is ten noorden langs de Spoorwegstraat omringd door een haag. Het gebied rondom deze bebouwing is landbouwgebied, in het oosten begrensd door de kleine Gete. Ten zuiden van de kapel bevinden er zich enkele woningen uit het einde van de 20ste eeuw.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000052, Sint Laurentiuskapel te Helen en onmiddellijke omgeving, Beschermingsdossier (G. Paesmans, 01/07/1991).

Auteurs:  Piens, Joachim

Sint-Laurentiuskapel met omgeving ()

De bescherming als dorpsgezicht omvat de Sint-Laurentiuskapel met omgeving, namelijk een deel van het gehucht Helen aan de Orsmaalstraat. De kapel is als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde van de omgeving van de Sint-Laurentiuskapel van Helen als volgt: "een gaaf bewaarde landelijke kern, gevormd door een kapel, een pastorie en een vierkanthoeve, die door haar excentrische ligging ten opzichte van de overige bebouwing het omringende landschap domineert."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000052, Sint-Laurentiuskapel en onmiddellijke omgeving (PAESMANS G., 1993).