Heilige Kruiskapel

Heilige Kruiskapel met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Heilige Kruiskapel, gedateerd door middel van een gevelsteen 1780.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en volkskundige waarde van de Heilige Kruiskapel als volgt werd gemotiveerd: "de Heilige Kruiskapel (herinnering aan de vondst van een houten kruis circa 14de eeuw) als een klein gebouw van baksteen met gebruik van zandsteen voor de omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten met leien zadeldak, gedateerd 1780, maar herbouwd in 1899."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000697, Heilig Kruis - kapel (monument) en de onmiddelijke omgeving (dorpsgezicht), advies KCML.

De Heilige Kruiskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Heilige Kruiskapel met ommegang

Kruiskensstraat (Landen)
Klein gebouw van gecementeerde baksteen met gebruikmaking van zandsteen voor omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten, gedateerd 1780 en herbouwd in 1899. Het kapelletje wordt omgeven door een ommegang van 14 pijlerkapellen.