Kasteeldomein Pecsteen

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteeldomein, dat zeker opklimt tot het begin van de 18de eeuw, bestaande uit een kasteel in neorenaissancestijl van circa 1900, met een loodrecht er op geënte dreef, twee koetsgebouwen en drie hoeves. Parkaanleg met bewaarde kenmerken van een vroeg 20ste-eeuwse pittoresk-landschappelijke vormgeving naar ontwerp van Jules Buyssens met bewaarde elementen uit oudere fases, zoals de tot vijver getransformeerde oudere omwalling met grot en ijskelder. Met kettingpalen afgezette bowling green aan de voorzijde van het kasteel. Ten noorden van het kasteel ommuurde moestuin met vervallen broeikas en schuur.

Hillestraat 37-43 (Oostkamp)

Is de omvattende vaststelling van

Hillestraat 37 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen hoeve die tot vandaag behoort tot de eigendommen van het kasteel "Pecsteen". Heden woning van verankerde, ossenbloedrood geschilderde baksteen afgedekt door een zadeldak. Licht getoogde openingen onder alternerend rood en wit beschilderde strekken.

Hoeve van kasteel Pecsteen

Hillestraat 43 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen behorend tot de eigendommen van het kasteel Pecsteen. Het kadaster vermeldt in 1932 dat de landgebouwen van de hoeve en de achterliggende broeikassen zijn vernield en worden herbouwd, vermoedelijk blijft enkel het woonhuis behouden. Erf toegankelijk via een vernieuwd hekken, bevestigd aan twee geschilderde, vierkante, bakstenen pijlers met een arduinen afdekplaat; in de linkerpijler is een beeldnisje verwerkt met een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Hillestraat 39 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit twee dwars op de straat gerichte vleugels. Twee vierkante bakstenen pijlers met een arduinen dekblad aan de de erftoegang. Smal, gekasseid erfje. Links bevindt zich het begin 19de-eeuwse woonhuis met de ten noordoosten geïntegreerde stallen, rechts een tweede, langwerpige berging van 1889. Verankerde, ossenbloedrood geschilderde baksteenbouw onder zadeldaken.