Kasteeldomein Raepenburg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteelsite ontstaan circa 1800, bestaande uit een toegangsdreef, een neoclassicistisch kasteeltje, gelegen in een ruim aangelegd park met in het noorden het koetsgebouw en een ommuurde moestuin. Toegangspoort met eenvoudig smeedijzeren hek, muurpilasters. Eenvoudige laat 19de-eeuwse bakstenen ijskelder. In de tweede helft van de jaren 1920 wordt het kasteel vrij ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Hocepied. Neoclassicistisch kasteeltje van vijf traveeën en een souterrain en twee bouwlagen, afgedekt door leien zadeldaken op een vrij compacte, quasi driehoekige plattegrond.

Munkenstraat 4-6 (Oostkamp)

Is de omvattende vaststelling van

Kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg

Munkenstraat 4 (Oostkamp)
Voormalige kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg. Het kasteel wordt samen met de langgestrekte hoeve gebouwd circa 1800. In 1840 worden de bijgebouwen van de kasteelhoeve verbouwd tot het koetshuis en wordt een bestaand bijgebouwtje vergroot tot het stalvolume langs de moestuin.

Kasteel Raepenburg

Kortrijksestraat 532 (Oostkamp)