Teksten van Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus: orgel

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus: orgel_versie 2_20160321 ()

De bescherming als monument betreft het orgel in de Sint-Jozef en Sint-Franciscuskerk te Halle.

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus: orgel ()

Orgel in de Sint-Jozef en Sint-Franciscuskerk te Halle.

Het orgel werd gebouwd in 1914 door de firma J. Stevens uit Duffel, met gebruikmaking van een belangrijk gedeelte ouder pijpwerk, waarvan de oudste gedeelten dateren uit het begin van de 17de eeuw. De orgelkast in renaissancestijl dateert uit eind 16de-begin 17de eeuw (vóór 1616). Het betreft het voormalige orgel van de Sint-Martinuskerk te Halle dat, na de bouw van het nieuwe orgel in deze kerk, werd overgeplaatst naar de Sint-Jozef en Sint-Franciscuskerk in het gehucht Essenbeek. Voor de verplaatsing werd de orgelkast flink ingekort om plaatsing op de nieuwe locatie mogelijk te maken.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000535, Orgel Sint-Jozef en Sint-Franciscuskerk, beschermingsdossier, doos 21.58 map 2430.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1975: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II a - Brabant arrondissement Halle-Vilvoorde, Brussel, 156-161.

Auteurs:  Foubert, Annemie